zaterdag 24 december 2011

SNIKHEET KERSTGEVOEL

 Chiang Mai maakt zich op voor kerst. Overal zie je kerstversieringen. Eerst dachten we dat de Thai dit deden voor de touristen. Nee hoor. Ze doen het omdat ze kerstbomen en kerstversieringen gewoon mooi vinden. Religieuze gevoelens zoals wij die in grote delen van Europa hebben, kennen ze niet. Het zijn Boeddisten .

Zoals de kop reeds zegt, snikheet kerstgevoel, is een waarheid als een koe. Het was vandaag op 24 december een ontzettend warme en benauwde dag. Zeker 34 graden. Toen we onderweg waren naar Chinatown was het echt puffen. We probeerden konstant de schaduw op te zoeken en de zon te mijden. 
Vanuit Awanahouse is het niet echt ver. Dus eigenlijk niet vermoeiend. Je moet wel oppassen dat je op die ongereguleerde trottoirs.....nou ja wat er op lijkt.......niet op je plaat gaat. En er is van alles te zien. Vandaag kwamen we langs vele ijzerwerkplaatsjes. Ze maken en lassen er van alles. Een zaakje maakte BBQ-korven en complete BBQ-kacheltjes. Helaas heb ik geen foto's, dit mannetje was vergeten het opslagkaartje in de camera te doen.

Door de verschrikkelijke benauwde warmte vandaag, viel die 6 kilometer ons behoorlijk zwaar. Op onze tanden arriveerden we in Chinatown. Je moet dit ondergaan om een oordeel te kunnen vellen. Het is daar een gekrioel van mensen. Kopers en verkopers komen er bij elkaar. Honderden......ja duizenden winkeltjes en zaakjes bieden hun waren aan. Er is z'on groot aanbod, zo overweldigend, gewoon niet te vatten.

Als je bv een stukje stof nodig hebt, kun je kiezen uit tig rollen en coupons. Niet in een zaak maar in tientallen shops. De trottoirs zijn overdekt met zeildoek en de kant van de weg idem. Je sloft over een smal padje en krijgt ook nog tegenliggers. Je moet je soms langs elkaar wurmen om verder te kunnen gaan. Het verkeer raast door de straten. Een grote ongeordende heksenketel is het.....maar uitermate boeiend. Wij hebben wat chinese thee gekocht uit een aanbod waar je stil van wordt. Honderden soorten thee in kleine en grote verpakkingen. Onvoorstelbaar. 

Via allerlei sluipdoor/kruipdoor gangetjes belandden we op een afdeleing huishoudelijke artikelen. Potten, pannen, keukengerei, bekertjes, zoutvaatjes, ja je kunt het zo gek niet noemen of je vindt het. Je kijkt je ogen uit......proeft de sfeer......schudt je hoofd......en slentert verder. De Kerstafdeling werd in onze schoot geworpen. Slingers, ballen, sneeuw, verlichting, ledjes, kerstmannetjes, engeltjes. De kleuren rood en geel en paars voeren de boventoon. Stellingen vol met van alles en nog wat. En er wordt gekocht. De zaken gaan goed. De kerstomzet van 2011 wordt top.

De hitte werd bijna ondragelijk. We sjokten verder. De zweetdruppels gutsten van onze koppen. Op een gegeven moment wordt het je allemaal teveel, wordt je kijkmoe en raak je ongeinteresseerd. Een liter water hebben we opgedronken. Op onze tanden zijn we aan de terugweg begonnen. Bij een tempel hebben we in de schaduw uitgerust. Elke bank die we tegenkwamen was de onze. En eindelijk zijn we neergestreken bij een tentje waar ze fish en ships verkopen. En wat denken jullie dan......ja juist.....smullen en smikkelen.

WIJ WILLEN LANGS DEZE WEG LEZERS VAN DEZE BLOG, FAMILIE EN VRIENDEN...........HEEL PRETTIGE KERSTDAGEN TOEWENSEN.














Geen opmerkingen:

Een reactie posten