maandag 5 december 2011

EEN MIDDAG SHOPPINGMALL MBK




Vanmorgen eerst weer een ontbijtje genuttigd in ons stamrestaurantje "De GECKO BAR..                     " Met hier de beloofde foto. We hebben zoals altijd 2 sandwiches met jam genomen en daarnaast een grote kom met Muesli, yoghurt en vruchten. Eigenlijk is het een kom met veel tropisch fruit, een beetje yoghurt en wat muesli. Heerlijk, heerlijk. Tijdens dit ontbijt kwamen we op het idee om er een middagje MBK van te maken. Nu even de vraag "hoe gaan we er naar toe". Bus 15 wilden we niet nemen, te lastig om  de halte te vinden. Het zou voor de tweede  keer het vervoermiddel van Bangkok worden; DE TUK-TUK. Een klein driewielertje in felle kleuren. Achter een klein laadbakje met hard bankje waar soms de veren doorsteken en voor de cabine met open accu, een v-vormig stuur en een grote versnellingspook. Met de linker voet wordt het gaspedaal bediend. Vele tuk-tuks hebben een soort abarth-uitlaat waar een dof hard geluid uit komt. We moeten ons zo klein mogelijk maken om in het laadbakje te komen. Het ding schommelt en hotst over kuilen en gaten in het wegdek. Maar het heeft 1 groot voordeel.......zo wendbaar als een dolle mier.
We zijn bij dezelfde man die we gister hadden tot zaken gekomen. Tweehonderd Baht werd 50 Baht  met een bezoek aan een kleermaker en een juwelier. Na het plaatsnemen in het bakje ging het er op los. De driver sjeesde als een dolle hond door het drukke Bangkok. Losjes het stuur met een hand vast, flink gassen en schakelen, overal tussen door en langs, op het laatste moment remmen en ga zo maar even door. Het grote voordeel is dat je lekker buiten zit in de wind. Tweeendertig graden was het, dus een windje is best lekker. Deze ervaren drivers hebben een enorme kruipdoor/sluipdoor ervaring en maken weinig ongelukken. Als je kennis met ze maakt is hun eerste vraag meestal: "Where are you come from.....sir or madam".  Na vele straten genomen te hebben in een walm van uitlaatgassen sloeg onze driver ineens scherp linksaf en reed met een gang een brede doodlopende straat in. "De kleermaker.....sir". We betraden een zeer deftige winkel met dik tapijt op de vloer en overal eiken rekken met rollen stof. In de hoeken zitjes met zware lederen stoelen. We werden meteen getrakteerd op wat we maar wilden drinken. Weer als eerste begroeting, na het handje schudden de vraag: "Waar we vandaan kwamen". Na het informele......het formele waar het allemaal omdraait. Er moet verkocht worden. Dus......foldermateriaal met heren en dames in prachtige merkkleding van bv. Georgio Armani. "Very cheap......we make it for you". Je moet natuurlijk niet direct alles afwijzen en desinteresse tonen, laat ze even in de waan dat je belangstellend ben. Heel langzaam laten wij merken dat we eigenlijk niets nodig hebben. Volle kasten thuis, alleen vrijetijds kleding enz.enz. Het spel is dan nog niet  afgelopen. Als tegenargument komt dan: "Kleding in de volle kasten kun je weggooien of weggeven." Wanneer je hier niet verder op ingaat, volgt er een praatje over het klimaat in Holland. Koud in de winter, dus heb je winterkleding nodig. Dikke jassen van dure wol worden tevoorschijn gehaald. Je moet passen......hij staat je goed, gedistingeerd, neem hem toch: "Very cheap for you.....special price". Uiteindelijk laten we merken dat we niets willen kopen. Meestal vragen we om een businesskaartje en verlaten de winkel.
De man van de tuk-tuk lag lui in zn karretje toen we weer verschenen. In een sneltreinvaart bracht hij ons naar   het grote winkelcentrum de MBK. Als je daar arriveert weet je niet wat je overkomt. Een gebouw van 8 verdiepingen, waarvan het front helemaal van glas. Met grote groene letters staat de naam voor de geweldige ruiten. Op de parterre kun je naar binnen als je van de goede kant komt. Wanneer je van de overzijde het gebouw benadert, moet je eerst over de weg en dan via betonnen toegangstrappen het gebouw in. Onvoorstelbaar groot is alles. Het was er ook ontzettend druk en dat komt omdat men vrij was ivm de verjaardag van de koning. Brede gangen verschaffen je toegang tot de diverse afdelingen. Alles breed en heel toegangkelijk. Wij liepen eerst de food en non-food afdeling in. Hier een assortiment aan etenswaren waarvan je nog nooit gehoord hebt.De prijzen zijn redelijk te noemen.......je moet wel blijven vergelijken. Daarna volgde de afdeling telefoons, fototoestellen, video, audio en toebehoren. Allemaal kleine verkoopunits met een eigen prijsbeleid en kassa. Er valt zelfs te handelen. We hebben nog nooit zoveel mobiele telefoons en toebehoren gezien. Alle merken zijn vertegenwoordigd en de belangstelling van de Thaise bevolking is groot. We zetten er een punt achter, uren lang kunnen we over dit onderwerp vertellen. Nog even dit, is wel leuk om te vermelden als je geld wilt pinnen dan kun je kiezen uit honderden automaten. Onvoorstelbaar...........

Geen opmerkingen:

Een reactie posten