woensdag 26 oktober 2011

DE THAISE BATH.

Wij lazen het volgende bericht in www.thailandblog.nl



De Baht wordt duur betaald, door expats en toeristen                                
Door Hans Bos (redactie)
Geplaatst in Thailand algemeen (1.579x gelezen)
Tags: Expats, Farang, Hans Bos 6 mei 2010

Thaise baht

Door Hans Bos

Those were the days, my friend…..Dat we nog 50 THB voor een euro kregen, of zelfs 53. Zeker als we dat vergelijken met de magere 41 die de Thaise banken gemiddeld nu voor onze zuurverdiende euro neertellen. Thailand was voor expats en toeristen uit eurolanden de laatste jaren een goedkoop paradijs. Shopt till you drop and buy till you die… We kwamen met vrijwel lege koffers het land binnen en verlieten het met volle. Dat feest is nu voorbij. De euro is bijna 20 procent minder waard geworden en dat zullen velen merken.

Toeristen hebben er nog de minste last van. Zij verblijven hier doorgaans slechts enkele weken. En wat maakt 20 procent dan uit op een vakantiebudget van enkele duizenden euro’s. Bovendien kunnen zij kiezen of ze al dan niet naar Thailand reizen. Nee, het zijn met name de hier wonende expats met euro’s in de zak of op de bank in het thuisland, die verbitterd gadeslaan hoe, als gevolg van frauderend Griekenland, hun levensstandaard is aangetast of zelfs aangevreten.

Immigration in Thailand stelt bijvoorbeeld dat een buitenlander van 50 jaar en ouder pas voor een retirement-visum in aanmerking komt als hij/zij twee of drie maanden vóór de aanvraag 800.000 THB op een Thaise bankrekening heeft staan. Dat stond het vorig jaar gelijk aan ongeveer 16.000 euro. Nu moet de expat daar maar liefst 19.512 euro voor neertellen, een fors verschil.

Overigens geldt voor mensen die met een Thai(se) zijn getrouwd de eis van 400.000 THB, maar dat maakt de pijn slechts half zo erg…het voordeel van een retirement-visum is dat je niet elke 3 maanden het land uit hoeft, zoals met een jaarvisum non-immigrant-O.

Ook kan hij een bewijs (doorgaans van de ambassade) overleggen dat hij een gegarandeerd maandelijks in komen heeft van 65.000 THB, afkomstig van aow, uitkering of pensioen. In 2009 had onze eurolander daar slechts 1300 euro voor nodig. Bij een koers van 41 THB voor de euro, moet hij echter 1585 euro aan inkomen zien te bewijzen. Een verschil van bijna 300 euro.

Voor veel expats zijn deze eisen een onoverkomelijke hindernis. Zij zullen andere wegen moeten bewandelen om in Thailand te mogen blijven, of de handdoek in de ring gooien en terugkeren naar het thuisland.

Het zal duidelijk zijn dat de huidige koers evenmin bevorderlijk is voor de handel in onroerend goed. Een huisje of appartement van één miljoen THB kost de farang in plaats van 20.000 nu ineens 24.390 euro. Dat stemt de doorsnee koper toch tot nadenken.

En al die farang die elke maand een vast bedrag overmaken naar vrouw, vriendin of familie in Thailand? Vorig jaar kregen de Thai voor zijn 100 euro nog 5000 THB. Nu moeten ze het doen met 4100. Dat scheelt een slok op een borrel, zeker met stijgende prijzen en en inflatie van 3 procent.

Veel Engelsen hebben Thailand al verlaten, als gevolg van de dalende koers van het Britse pond tegenover de THB. Het ziet er naar uit dat nu ook de stroom euro-expats op gang komt die het in Thailand niet meer bol kunnen werken. Tenzij de Thaise overheid de inkomenseisen versoepelt. Maar daar is in de huidige politieke context voorlopig nog geen sprake van.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten